Nyheter Huset Att bo kollektivt Historia Dokument Kontakt Internt

Att bo kollektivt

Hur är det egentligen att bo i ett kollektivhus? Det är en fråga som många har tankar och funderingar omkring. Det är också en fråga som ställts till Fiolens hyresgäster många gånger genom åren. Deras svar kan du läsa i diverse tidningar (SDS, Icakuriren), höra i radio (SR) eller se på TV (TV4).

Matlagning

Under terminstid äter de som vill gemensam middag varannan dag. Matlagningen sker efter rullande schema, vilket betyder att alla hyresgäster lagar mat i snitt var tredje vecka. Maten tillagas i husets gemensamma kök och intages i allrummet intill. Hur många som äter varierar från dag till dag - det kan vara allt mellan 20-50 personer. Vi kollektivister är inte bara kockar, utan också diskare enligt samma rullande princip.

Städning

I konventionella hyreshus anställer bostadsbolagen externa företag för städning av korridorer, trapphus, gemensamma ytor och dylikt. I kollektivhuset Fiolen är i stället samtliga hyresgäster ansvariga för att sådana ytor omhändertages på ett fullgott sätt. Därför finns det ett rullande schema för städning av korridorer och andra gemensamma utrymmen och en speciell städgrupp som ser till att det anordnas dagar då köket storstädas, fönstren putsas eller vad det kan tänkas vara som behöver göras. Förutom att detta blir ett ypperligt tillfälle att umgås leder det också till ett avdrag på hyran.

Trädgårdsarbete

På samma sätt som städning sköts av hyresgästerna, sköter vi också trädgårdsarbetet. Det kan handla om att kratta löv, klippa gräsmattor, rensa ogräs eller andra uppgifter som är av nöden. Också detta är något vi träffas gemensamt för att utföra, även om du självklart får välja att göra din del av arbetet på egen hand vid ett annat tillfälle.

Aktiviteter

I huset anordnas med jämna mellanrum gemensamma aktiviteter. Det kan vara allt mellan himmel och jord, men mycket faller under ändamålet i kollektivhusförenings stadgar - att "arbeta för ett rikt och brett kulturutbud inom kollektivhuset". Exempel på aktiviteter som äger rum är filmfestivaler, salsafester, musikframträdanden, pubkvällar, pingisturneringar och nyårsfiranden. Allt detta ryms oftast i vårt gemensamma allrum, vilket du kan beskåda under rubriken Huset.

Lunds Kollektivhus Fiolen | Flygelvägen 4–6, 224 72 Lund | info@fiolen.se